5 + 1 dingen waarmee je vandaag nog moet stoppen

Stop hiermee en krijg meer tijd Time management boek Allicht heb je een to do-lijstje. Of zelfs meer dan een. Maar wat met de dingen waarmee je zou moeten stoppen?

Wil je meer succes in je leven, stop dan met de volgende 5 + 1 dingen. Beslis nu en maak een stop-to do-lijstje met deze zaken op.

1. Zwalpen. Wie succes heeft in het leven, heeft een plan. Een richting en een doel. Die zwalpt niet door het leven in de hoop dat het allemaal goed uitdraait. Zet doelen (op het vlak van je relaties, gezondheid, werk, financiën, zelfontwikkeling,…) en voer je plannen uit. Als je elke dag maar afwacht wat er komen gaat, en je laat leven, stop daar dan mee. Ontwikkel een visie van wat/wie je wil zijn. Maak een lijst van wat er nodig is om daarvoor te doen.

2. Uitvluchten zoeken. Stop met anderen de schuld te geven. Of excuses te zoeken en te klagen over je gebrek aan geluk in het leven. Neem de volledige verantwoordelijkheid voor je leven. Je bent volwassen. Dus stop met het slachtoffer te spelen en uitvluchten te zoeken.

3. Uitstellen. Uitstelgedrag is de vijand van succes. Beslis welke resultaten je wil, maak een lijst met wat je daarvoor moet doen, stel prioriteiten en start met de belangrijkste. We komen allemaal in de verleiding om dingen waar we bang voor zijn of minder graag doen, uit te stellen. Eet die kikker toch maar eerst op. Zit je achter je computer of je TV in plaats van belangrijker dingen te doen? Stop daar dan mee. Kom eens buiten en ontmoet mensen, netwerk, leer iets bij, doe iets actiefs.

4. Enkel het makkelijke doen. Waar zou je het meeste tijd aan moeten besteden? Wat belangrijk is, dringend, het gemakkelijkste, routinetaken? Als je de meeste tijd besteedt aan makkelijke of minder belangrijke zaken, stop dan daarmee. Focus je op de meest belangrijke zaken: die zaken die je verder helpen in jouw doelen. Andere zaken kan je vaak gewoon laten liggen ofwel delegeren.

5. Ondoeltreffende vergaderingen bijwonen. Hoeveel uur per week zit je in vergaderingen die weinig waarde toevoegen? Elke vergadering moet een duidelijk doel hebben, een agenda en een efficiënte voorzitter die ervoor zorgt dat de vergadering gericht is op duidelijke doelen.

Extra: Jouw ambities beperken. Wie succes heeft, gelooft in zichzelf, en is gedreven. Zet jij een rem op jezelf? Heb je minder zelfwaardering en zelfvertrouwen? Start met een schone lei. Zet jezelf vanaf nu ambitieuze doelen. Herinner jezelf aan jouw eigen vaardigheden en talenten. Motiveer jezelf elke dag.

Leave a Comment.