Organiseer je leven in twee minuten

time managementHeb je continu het idee dat veel dingen op je zitten te wachten? Alles wat bijvoorbeeld in je inbox staat, zit ook in je hoofd. Voortdurend hoor je een stemmetje dat zegt: Je moet nog honderd berichten beantwoorden.

De twee minuten-regel houdt in dat je bij het verwerken van je inbox of post bij elke mail of document jezelf vraagt: kan ik dit, nu, binnen twee minuten doen?

Als je meer dan twee minuten nodig hebt, of als je er zaken en/of mensen bij nodig hebt die er nu niet zijn, dan schrijf je de taak bij op je takenlijst.

Maar als je het wel nu en binnen de twee minuten kunt doen, doe het dan ook metéén. Direct. Onmiddellijk. Waarom? Het kost je meer tijd en energie om het te onthouden of op te schrijven dan om het af te handelen. Het kost meer dan twee minuten om een e-mail te lezen, op te slaan en later nog eens te reageren.

Je geeft elk binnengekomen item (mail, brief, document,…) dus maximum twee minuten van je aandacht.

Als het in die twee minuten afgerond kan worden: super! Klaar is klaar. Zo niet, dan kom je er later weer op terug.

Wat kan je in twee minuten doen? Heel wat: een document op de juiste plaats opslaan, een afspraak maken bij de kapper, garage of tandarts, een vergaderverzoek beantwoorden, planten water geven, je LinkedIn profiel aanpassen… Toevallig zijn het ook vaak dit soort kleine klusjes die voor onnodige stress zorgen.

Pas de twee minuten-regel niet alleen toe op e-mail, maar op alle taken die je leven binnen sluipen.

Leave a Comment.